Lämna sidan!

Dölj mitt besök

Om du delar dator med andra kanske du vill ta bort de spår som du lämnar efter dig på datorn, så att ingen annan ska kunna se vilka sidor du har surfat på. Här kan du läsa hur du gör.

Information sparas

När du surfar, lagrar datorn de webbsidor du besöker på sin hårddisk. Den gör så för att det ska gå snabbare att visa sidan nästa gång du besöker den.

Många webbläsare är också inställda på att komma ihåg de webbadresser som du varit inne på, för att du lätt ska kunna besöka dem igen. De visas då i sökfältet nästa gång du skriver in samma adress. Om du delar dator med andra, ser de också den informationen.

Ta bort informationen

Om du inte vill att någon ska kunna se att du besökt en viss sida, måste du göra några enkla inställningar. Se efter vilken webbläsare du har och följ instruktionerna nedan. Vi beskriver hur du gör i tre vanliga webbläsare: Explorer, Firefox och Safari.

Firefox

1. Rensa privat information

Klicka på Verktyg. Välj Rensa ut känsliga data. Här kan du välja att rensa bort allt eller vissa delar. Kryssar du i alla rutor rensas även dina lösenord. När du har valt vad du vill rensa bort, klicka på "Rensa nu".

2. Spara inte information

Om du inte vill att webbläsaren ska komma ihåg vilka sidor du varit inne på, klicka på Verktyg. Välj Inställningar, Sekretess. Här kan du avmarkera rutorna som är ikryssade.

Internet Explorer

1. Rensa privat information

Klicka på Verktyg. Vält Ta bort webbhistorik. Här kan du ta bort allt, då försvinner även lösenord. Du kan också välja vad du vill ta bort genom att klicka på knapparna ovanför Ta bort allt.

2. Spara inte information

Klicka på Verktyg, välj Internetalternativ, Allmänt. Klicka på Inställningar under Webbhistorik. Skriv 0 längst ner, under Tidigare besökta webbplatser. För att inte spara lösenord och webbadresser: Klicka på Verktyg, Internetalternativ, Innehåll, Komplettera automatiskt, Inställningar. Avmarkera rutorna och klicka på OK.

Safari

1. Rensa privat information och spara inte

Klicka på Hitstorik. Klicka på Visa all historik om du vill välja det du ska ta bort. Om du vill dölja alla spår, väljer du Rensa historik. Du kan inte få tillbaka den information som raderas.

OBS. När du har rensat kommer det inte synas vilka sidor du har besökt. Men en person som ofta använder samma dator eller samma inlogg som du har möjlighet att se att historiken har rensats. Andra användares historik rensas ju också.